Deel via

Inspirerend: twee beroertes en nog steeds hier

March 2018
In ons land krijgen zo'n 25.000 mensen per jaar een beroerte, en 15% van hen overleeft het niet. De helft van de patiënten die een beroerte wel overleven, houdt er een beperking aan over. Ook Sas Freeman heeft al beroertes gehad. Zij heeft als veertiger niet één, maar twee beroertes overleefd. Met haar verhaal wil ze anderen inspireren om een beroerte niet enkel te overleven, maar ook om zich opnieuw te ontplooien. Dankzij aangepaste zorg en revalidatie is er immers leven na een beroerte!

Wat is een beroerte?

mental-health-2313426_960_720De hersenen zijn een uniek centrum van waaruit het complete 'menszijn' perfect wordt geregeld: bewegen, zien, horen, spreken, denken, voelen, huilen en lachen. Dat alles kost energie. Daarom hebben onze hersenen zuurstof en voedingsstoffen nodig. Dat krijgen ze aangeleverd door drie slagaders die zuurstofrijk bloed naar de hersenen voeren. Als die toevoer zou stoppen, dan raak je in zes seconden bewusteloos en na drie minuten zijn delen van de hersenen onherstelbaar beschadigd.

Een beroerte is letterlijk een 'ongeluk in de bloedvaten van de hersenen'.Cerebro Vasculair Accident, meestal afgekort met CVA. Letterlijk betekent dat 'ongeluk in de bloedvaten van de hersenen'. Een beroerte ontstaat meestal als een bloedpropje een vernauwde slagader in de hersenen afsluit. Hierdoor krijgt een gedeelte van de hersenen te weinig zuurstof, waardoor hersencellen kunnen beschadigen of afsterven. We spreken dan van een herseninfarct. Een beroerte kan ook een hersenbloeding zijn. Dan barst een bloedvat open en komt er bloed vrij in de hersenen. De gevolgen kunnen lichamelijk en geestelijk zijn, afhankelijk van de plaats in de hersenen waar de beroerte zich voordoet. 

Lees meer over beroertes in onze rubriek Gezond Leven.

Aantal beroertes stijgt

In België leven meer dan 65.000 mensen die al eens een beroerte hebben gehad. Men verwacht dat dat aantal met maar liefst 34% zal stijgen tegen 2035 omdat onder andere de bevolking veroudert en bepaalde risicofactoren vaker voorkomen.*

brain-3168269_640Overal ter wereld hebben mensen die het ziekenhuis verlaten nadat ze een beroerte hebben overleefd het gevoel dat ze niet genoeg worden ondersteund. Ze zijn bang en voelen zich alleen met een lang genezingsproces voor de boeg. Ze weten niet waar ze kunnen aankloppen voor hulp en raad. Een beroerte verandert het leven van de patiënt, maar ook van familie en vrienden. Nochtans is er hulp voor de talloze patiënten die momenteel deze uitdaging moeten aangaan.

Two Strokes Not Out

Maar een beroerte komt niet enkel voor bij ouderen. Daar kan Sas Freeman, auteur van het boek Two Strokes not Out (Twee beroertes en nog steeds hier) van meespreken. Ze heeft als veertiger niet één, maar zelfs twee beroertes gehad. Je kan de Nederlandse vertaling van haar verhaal nu gratis beluisteren als audioboek op www.hoopnaeenberoerte.be. Dit initiatief wordt ondersteund door de Belgian Stroke Council, de Belgische Cardiologische Liga, het Healthy Heart Fund, beroertecoach.be en Bayer.

Kort na mijn beroerte zat ik er helemaal door. Van de ene op de andere dag was ik mijn onafhankelijkheid en mijn identiteit kwijt. Ik kreeg het gevoel dat ik bij niemand terechtkon, aan niemand kon vragen wat ik moest doen om er bovenop te komen. Het was echt een intimiderende en angstaanjagende ervaring’, vertelt Sas Freeman.

psychology-2146166_640Sinds haar beroertes zet ze zich met hart en ziel in voor meer bewustmaking voor deze aandoening en meer steun voor patiënten. Zelf verwoordt ze het zo: ‘Ik hecht veel belang aan bewustmaking over beroertes om zo patiënten en hun naasten te helpen. Mijn ervaring met twee beroertes, mijn positieve houding en mijn praktische stappen richting genezing staan duidelijk beschreven in mijn boek. Ik heb geschreven over mijn eigen gevoelens, mijn rotsvaste geloof en de belofte om anderen te helpen’.

Sas kan beter dan wie ook praktische tips geven aan mensen die een beroerte hebben gehad, hun familie en zorgverleners. Haar prachtig vertelde audioboek gaat over haar eigen ervaring en bevat eerlijke en praktische tips:

  • Voor de familie: neem foto's van leuke plaatsen mee naar het ziekenhuis en zet ze op het nachtkastje van de patiënt. Vraag dat het personeel de kinderen apart neemt om uit te leggen wat er aan de hand is en hen aan te moedigen om vragen te stellen. Alle vragen moeten beantwoord zijn voor de patiënt terug naar huis keert;

  • Voor de zorgverlener: je welzijn is belangrijk, zowel voor jezelf als voor je geliefde, dus probeer jezelf goed te verzorgen. Probeer je dag zo te organiseren dat je toch wat tijd voor jezelf overhoudt. Vraag voor specifieke taken hulp aan een familielid of aan vrienden;

  • Voor de patiënt: maak video’s van je herstel zodat je zelf kunt zien hoe je vooruitgaat. Wees blij met wat je bereikt, ook al lijkt het niet veel. Al wat je verwezenlijkt, is een bewijs van je harde werk. 

Sas hoopt dat ze met dit audioboek nog meer mensen kan bereiken, zoals mensen die in coma zijn maar wel nog kunnen horen, of mensen die niet meer in staat zijn om te lezen omdat ze de pagina's niet meer kunnen omslaan of de tekst niet meer zien.

Beluister het audioboek

Het audioboek kon dankzij de financiële bijdrage van Bayer worden gerealiseerd en dient om iedereen die een beroerte heeft gehad, hun familie en hun zorgverleners te ondersteunen. Bayer wijst er wel op dat de informatie in Two Strokes Not Out het medische advies van een zorgverlener niet kan vervangen. Het audioboek Two Strokes Not Out is exclusieve eigendom van Sas Freeman en is in geen geval bedoeld voor bewerking of commercieel gebruik.

*Uit het rapport The burden of stroke in Europe, uitgevoerd door de Division of Health and Social Research for SAFE en voorgesteld in het Europees Parlement op 11 mei 2017.

 

 

1 reactie

quickbase
Als jonghartige zeventiger ging ik mijn laatste danswedstrijdseizoen in. Een CVA besliste anders.
Als ik het artikel lees, heb ik alles gedaan om te genezen, inzet, goede familie-ondersteuning, vrienden in de danswereld, onmiddellijk beginnen te schrijven, trainen, wandelen, typen en de medicatie strikt volgen. Niettegenstaande alles trilt mijn rechterkant bij activiteit. Ik heb gelukkig foto's en video's genomen van mijn progressie en hoop dat dat trillen een boodschap is, dat mijn zenuwen herstellende zijn. Ik vertel aan jan en alleman en in mijn winkel aan mijn klanten, dat ik het gehad heb met als enige bedoeling dat ze alert moeten zijn bij een CVA en dat elke minuut telt. ZO VLUG MOGELIJK NAAR EEN HOSPITAAL.....
René
20/03/18 11:04 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels