Deel via

Massa ganzen vergast in Limburg

August 2017
In het begin van de zomer liet Natuurpunt in Limburg honderden uitheemse gansen vergassen omdat ze een bedreiging vormden voor de natuur en de landbouw. Een beslissing die ze betreuren, maar die noodzakelijk was om de natuur in de regio te beschermen. De lokale jachtvereniging was niet opgezet met de gekozen methode, en wilde de dieren liever zelf schieten.

De ganzen

Enkele weken geleden was er in de media heel wat ophef om de vergassing van honderden ganzen in Limburg. Het ging om exoten, voornamelijk Canadese ganzen en brandganzen, die in de vorige eeuw werden ingevoerd in de Lage Landen, maar die nu een groot probleem vormen voor de natuur. Oorspronkelijk werden ze vaak aangekocht door particulieren als sierganzen, maar inmiddels zijn er veel dieren ontsnapt of losgelaten. Hun voortplanting gaat enorm snel en ze brengen veel schade toe aan velden en weiden. Zij verdringen hun inheemse soortgenoten en vreten alles en nog wat op ten koste van het wildbestand in de streek. Daarnaast zorgt de grote hoeveelheid ganzenuitwerpselen ervoor dat in kwetsbare natuurgebieden te veel voedingstoffen in de grond en het water terechtkomen, waardoor beschermde plantensoorten worden bedreigd.

De verwilderde ganzen zijn een probleem geworden voor de natuur en landbouw. De ganzen komen in heel Vlaanderen voor, maar vooral in het Limburgse drasland en met name aan het Schulensmeer en de Paalse plas die in een beschermd, jachtvrij natuurgebied liggen.

Natuurpunt

natuurNatuurpunt  is een onafhankelijke vrijwilligersvereniging met meer dan 100.000 leden. Zij zorgt voor de bescherming van kwetsbare en bedreigde natuur in Vlaanderen. Volgens de organisatie is vergassing de beste manier om de ganzenpopulatie terug te dringen, omdat ze het minste dierenleed veroorzaakt. De ganzen worden met kano’s en netten naar een container geleid, waarin ze binnen 17 seconden inslapen.

Die vergassing vindt overal in Vlaanderen al jaren plaats. Zij gebeurt bij voorkeur begin juli tijdens de periode van de rui, wanneer de ganzen hun slagpennen verliezen. Daardoor kunnen ze moeilijker opvliegen en zijn ze makkelijker te vangen

Jachtvereniging Sint-Hubertus

Op 3 augustus lokte die aanpak scherpe kritiek uit van de Limburgse jachtvereniging Sint-Hubertus. De jagers spraken van 700 vergaste ganzen aan het Schulensmeer en de Paalse Plas. Zij hadden liever zelf de ganzen doodgeschoten. De woordvoerder van Natuurpunt, Hendrik Moeremans, wees er echter op dat de impact van die geweerschoten op de natuur te groot zou zijn geweest.

Van hun kant betreurden de jagers dat de vergassing zowat 4.500 kilogram ganzenvlees onbruikbaar voor menselijke consumptie had gemaakt en ze beklemtoonden dat zij geen ganzen schieten zolang die in het water zitten.

Zij spraken de hoop uit in de toekomst vooraf mee te mogen beraadslagen als het nodig blijkt verwilderde ganzen in groten getale op te ruimen.

Schulensmeer en Paalse Plas 

meerHet Schulensmeer is niet enkel populair bij ganzen, ook jij kan er van de natuur genieten in een van de grootste natuurgebieden in Vlaanderen. Je kan er fijn wandelen, fietsen, vissen, zeilen, kajakken, surfen, en ga zo maar door. Met al dat water, de uitgestrekte graslanden en de talrijke water- en weidevogels lijken de polders niet ver weg. Vele planten- en diersoorten hebben hier hun thuis gevonden. Vanuit het bezoekerscentrum vertrekken verschillende wandelpaden en vanop het uitkijkplatform op het dak geniet je van de rust en de weidse natuur. Elke eerste zondag van de maand kan je deelnemen aan een begeleide wandeling. De wandelwegen zijn toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens. Honden aan de leiband zijn welkom. Eten en drinken is in de omgeving rijkelijk voor handen. (foto: schulens-meer.be)

paalsDe Paalse Plas in Beringen is maar liefst 40 hectare groot. Voor vissers zijn er afgebakende zones en een aantal hengelsteigers. Rond de plas loopt een fietspad dat deel uitmaakt van het fietsroutenetwerk en wordt gretig gebruikt door wandelaars en fietsers. De Paalse Plas is al jaren de thuishaven van zeil- en windsurfclub Sirocco. Voor de zonaanbidders is er een strand aangelegd en de afgebakende zwemvijver is geopend in juli en augustus. Het prachtig golfterrein van Millenniumgolf maakt domein het helemaal compleet.(foto: paalseplas.be)

Auteur: Theo Lansloot

2 reacties

ocharme die dieren :(
30/08/17 00:08 REAGEER
Smiley
als de dieren dan toch dood moeten, was het inderdaad beter geweest om ervoor te zorgen dat ze konden worden opgegeten. Nu is het pure verspilling.
2/09/17 17:53 REAGEER

Login Registreer

Theo Lansloot

Na een lange carrière in de Belgische buitenlandse dienst, is Theo Lansloot nu ambassadeur op rust. Hij is een specialist in internationale politiek, en de EU in het bijzonder, en volgt de verhoudingen tussen Vlaanderen en Nederland op de voet.

Meer artikels van Theo Lansloot

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels